织梦CMS - 轻松建站从此开始!

艾格娱乐网

当前位置: 首页 > 教程 >

初中英语 · 2019中考英语真题——特殊句型、复合句、情境交际和

时间:2019-05-14 14:33来源:未知 作者:admin 点击:
特殊句型 命题点一 How词组 1. (2018北京)________ are these bananas? $3.99. A. How much B. How long C. How heavy D. How big 2.(2018上海)_______ Disney amusement parks are there in China? Two. A. How many B. How often C. How soon D. How lon

特殊句型

命题点一 How词组

1. (2018北京)—________ are these bananas?

—$3.99.

A. How much    B. How long

C. How heavy D. How big

2.(2018上海)—_______ Disney amusement parks are there

in China?

—Two.

A. How many      B. How often  

C. How soon      D. How long

3. (2018襄阳)—________ are the students in your class?

—Most of them are only fourteen.

A. How long      B. How old  

C. How many   D. How often

4. (2018湘潭)—________ is it from your home to school?

—Five kilometers.

A. How long B. How far     C. How soon

5. (2018重庆A卷)—You play the piano so well.________ do you take piano lessons?

—I go to piano lessons twice a week.

A. How long    B. How many  

C. How often  D. How much

6. (2018长沙)—________ will you fly to Beijing?

—In two days.

A. How long    B. How often C. How soon

7. (2018济宁)—________ can you read in English?

—About 100 words a minute.

A. How far      B. How much  

C. How fast    D. How many

8. (2018连云港)—________ will the 6th Chinese Film Festival

in France last?

—From May 24th to July 19th.

A. How often      B. How soon  

C. How long      D. How many

命题点二 感叹句

1. (2018上海)________ wonderful speech Emma gave at  the  

UN conference!

A. How  B. What  C. What a  D. What an

2. (2018重庆B卷)—Tu Youyou has won the Nobel Prize.

—________ great she is! We Chinese are so proud of her.

A. What a  B. What  C. How a  D. How

3. (2018阜新)—________ bad the weather is today! What

shall we do today?

—How about staying at home and reading some

interesting books?

A. How  B. What  C. What a  D. How a

4. (2018常德)We have to say goodbye, ________ time flies!

A. what      B. how   C. what a

5. (2018广东)—It is reported that cancer can be controlled at a temperature lower than 110℃ below zero.

—Really?________ nice surprise!

A. How  B. What  C. What a  D. What an

6. (2018德阳)________ useful dictionary it is! It's very helpful

for English study.

A. What a  B. What an  C. How a  D. How

7. (2018滨州)—Jane won the first prize in the English speech contest.— ________ big progress she has made! She used to be weak in English.

A. How  B. How a  C. What  D. What a

8. (2018宜昌)—The firemen did all their best to put out the fire.

—________ excellent firemen!

A. What  B. What an  C. How an  D. How

命题点三 There be句型

1. (2018攀枝花)Look!This is our class photo. There ________ 45 students in my class.

A. has   B. have  C. is   D. are

2. (2018齐齐哈尔)There ________ some good advice about how to reduce air pollution on the Internet.

A. are      B. is C. have

3. (2018鄂州)—I remember there ________ a lot of fish in Yanglan Lake. Now it has been polluted.

—What a pity! I think we should play a role in protecting

the environment.

A. are used to have    B. are used to be

C. used to have          D. used to be

4. (2018湘潭)There ________ a sports meeting in our school next month.

A. will be      B. will have C. is going to have

5. (2018盐城)Watch out, Peter! ________ is a little boy playing

ahead on the road.

A. It  B. This  C. That  D. There

6. (2018武汉)—What's the matter, Jenny?

—________ something wrong with my bike.

A. It is  B. There is  C. I have   D. It has

命题点四 主谓一致

1. (2018上海)The twins________ fond of the new idea in the magazine article.

A. be  B. am  C. is  D. are

2. (2018孝感)Both Kate and I ________ ready for the new high school life.

A. am  B. is  C. are  D. be

3. (2018齐齐哈尔)Not only you but also everyone here ________ watching football matches.

A. likes      B. like  C. is like

4. (2018安顺)—What would you like to have for supper, Jack?

—Either noodles or rice ________ OK. I don't mind.

A. are  B. were  C. is  D. was

5. (2018永州)Neither Li Hua nor I________ good at writing.

A. am   B. is  C. are

6. (2018邵阳)One of my friends________ moved to America, I miss her so much.

A. has      B. have C. are  

7. (2018南充)Alice prefers stories that ________ short and funny.

A. are  B. is  C. was  D. were

8. (2018自贡)Everybody except Mike and Linda ________ there when the meeting began.

A. are      B. was C. were    

9. (2018荆门)The number of the volunteers in our city ________ 2,000. And sixty percent of them ________ teachers and students.

A. is; is  B. is; are  C. are; is  D. are; are

命题点五 祈使句

1. (2018重庆B卷)—Jack, don't always copy what others do. ________ your head,please.

—Thanks for telling me.

A. Using  B. Used  C. Uses  D. Use

2. (2018广东)Tommy, ________ play basketball in the street next time. You may get hit by a car.

A. do  B. don't  C. must  D. mustn't

3. (2018长春)________ me an e­mail before you come to Hangzhou. I'll meet you at the airport.

A. Sending      B. To send    

C. Sends        D. Send  

4. (2018泰安)As we all know, life is short but amazing.

________ it!

A.Enjoy        B.To enjoy  

C.Enjoying   D.Enjoyed

5. (2018西宁)Do you want to be healthy? ________.

Smiling can help you stay healthy.

A. Smile           B. Smiling        

C. To smile      D. Smiled

命题点六 反意疑问句

1. (2018宿迁)—There is a beautiful park near your

school, ________?

—Yes. I often go walking there.

A. is there      B. isn't there  

C. are there   D. aren't there

2. (2018永州)David never fights with his classmates,

________?

A. does he      B. doesn't he  C. isn't he

3. (2018安顺)He can hardly stay awake because he is

so tired, ________?

A. is he  B. isn't he  C. can't he  D. can he

命题点七 倒装句

1. (2018攀枝花)—I think you are different now.

—Of course, times have changed and________.

A. so have I          B. so I have

C. neither have I  D. neither I have

特殊句型答案

命题点一 How词组

1. A【解析】考查How词组辨析。句意“这些香蕉是?”“3.99美元。”分析答语“3.99美元”可知问句应询问物品的价格,故选A。

2. A【解析】考查How词组辨析。句意“中国有迪斯尼乐园?”“两个。”How many多少(用于对可数名词数量的提问);How often多久一次(用于对频率的提问);How soon多长时间后(用于对将来时间的提问);How long多久(用于对时间段的提问)。根据答语可知是对数量的提问,故选A。

3. B【解析】考查How 词组辨析。句意“你们班学生?”“他们大部分只有十四岁。”结合答语可知此处询问年龄。故选B。

4. B【解析】考查How词组辨析。句意“从你家到学校有?”“五千米。”根据答语可知此处是对距离进行提问,应用How far,故选B。

5. C【解析】考查How词组辨析。句意“你钢琴弹得真好。你上钢琴课?”“我一周去上两次钢琴课。”根据关键信息“twice a week”可知此处提问的是频率,故选C。

6. C【解析】考查How词组辨析。句意“你将飞往北京?”“两天后。”根据答语可知此处是对将来时间进行提问,应用How soon,故选C。

7. C【解析】考查How词组辨析。句意“你能用英语读?”“大约一分钟100个单词。”根据语境可知是提问速度。故选C。

8. C【解析】考查How词组辨析。句意“第六届法国中国电影节持续?”“从5月24号到7月19号。” 根据last可知,提问持续多长时间,故选C。

命题点二 感叹句

1. C【解析】考查感叹句。句意:艾玛在联合国大会上的演讲多精彩啊! 感叹句常由what和how引导。what修饰名词或名词短语,有以下两种形式:1.What+a(an)+形容词+单数可数名词+主语+谓语!2.What+形容词+可数名词复数或不可数名词+主语+谓语!;How修饰形容词或副词,其常见句型结构是:How+形容词/副词+主语+谓语!分析句子结构可知此处感叹句的中心词是可数名词speech,用what修饰;speech是可数名词单数,因此what后需加冠词;结合wonderful首字母发辅音,因此用a。故选C。

2. D【解析】考查感叹句。句意“屠呦呦获得了诺贝尔奖。”“她多么伟大啊!我们中国人为她感到非常骄傲。”分析句子结构可知,空后只有形容词,感叹词应用how,故选D。

3. A【解析】考查感叹句。句意“今天的天气是多么糟糕呀!我们今天应该做什么呢?”“待在家里读些有趣的书怎么样?”分析句子结构可知,此感叹句符合“how+形容词+主语+谓语”结构。故选A。

4. B【解析】考查感叹句。句意:时光飞逝,我们得说再见了!分析句子结构,主语是time,谓语是flies,故此处用how引导感叹句,故选B。

5. C【解析】考查感叹句。句意“据报道,癌症在温度低至零下110摄氏度能被控制。”“真的吗?太神奇了!” surprise前面有nice修饰,此处为可数名词,应该用what a修饰。故选C。

6. A【解析】考查感叹句。句意:多么有用的词典啊!它对学习英语非常有用。中心词dictionary为可数名词单数,感叹句应由what a来引导,故选A。

7. C【解析】考查感叹句。句意“简在英语演讲比赛中获得了第一名。”“她取得了很大的进步啊!她过去在英语学习上很薄弱。”分析句子结构可知,此处符合感叹句的构成句式:What+形容词+不可数名词+主谓!故选C。

8. A【解析】考查感叹句。句意“消防员们尽他们最大的努力灭火。”“多么优秀的消防员啊!”分析空格所在句子,excellent为形容词,firemen为名词,故本句用what引导,firemen为复数,因此不用冠词,故选A。

命题点三 There be句型

1. D【解析】考查there be句型。句意:看!这是我们的班级照片,我们班有45位学生。there be句型中be的形式要与后面的主语一致;students是复数。故选D。

2. B【解析】考查there be 句型。句意:互联网上有一些关于如何减少空气污染的好建议。advice 是不可数名词,there be句型中be动词用is。故选B。

3. D【解析】考查there be 句型。句意“我记得过去洋澜湖里有很多鱼。现在它已经被污染了。”“太遗憾了!我认为我们应该为保护环境出一份力。”此句是there be句型,表示某地有某物,因此排除A、C两项;be used to do sth.被用来做某事,there used to be过去有……。故选D。

4. A【解析】考查there be句型。句意:下个月在我们学校将会有一场运动会。根据语境可知本句中表示某处有某事,再由next month可知应用一般将来时,there be句型的一般将来时结构为there will be或there is/are going to be。故选A。

5. D【解析】考查there be句型。句意:当心,彼得!一个小男孩正在路前方玩。由于“There be sb. doing sth.”是固定句型,意为“有某人正在做某事”。故选D。

6. B【解析】考查there be 句型。句意“珍妮, 你怎么了?”“我的自行车坏了。”There is something wrong with sb./ sth.某人或某物出问题了,故选B。

命题点四 主谓一致

1. D【解析】考查主谓一致。句意:这对双胞胎喜欢杂志文章中的新想法。由主语“the twins”可知选D。

2. C【解析】考查主谓一致。句意:凯特和我都为新的高中生活做好了准备。当both...and连接的并列成分作主语时,谓语动词用复数。故选C。

3. A【解析】考查主谓一致。句意:不仅你,还有这里的每个人都喜欢观看足球比赛。not only...but also...连接两个主语时,谓语动词形式遵循“就近原则”,everyone 表示单数意义。故选A。

4. C【解析】考查时态及主谓一致。句意“杰克,你晚餐想吃什么?”“面条或者米饭都可以。我不介意。”either...or...连接两个主语时,谓语动词遵循“就近原则”,再结合语境,应用一般现在时。故选C。

5. A【解析】考查主谓一致。句意:李华和我都不擅长写作。neither...nor...连接两个并列主语时,谓语动词与就近的主语保持一致,即遵循“就近原则”。I是第一人称,be动词用am。故选A。

6. A【解析】考查主谓一致。句意:我的一个朋友已经移居美国了,我非常想念她。根据主语One of my friends表示单数可知,谓语动词应为第三人称单数。故选A。

7. A【解析】考查主谓一致及时态。句意:艾丽斯更喜欢简短并且有趣的故事。句中的that引导的是一个定语从句,它所指代的先行词是复数名词“stories”,因此,这里从句的谓语动词应该使用复数形式,排除B、C;根据“prefers”可知,本句谈论的是现在的事情,应该使用一般现在时。所以are符合题意。故选A。

8. B【解析】考查主谓一致。句意:会议开始的时候,除了迈克和琳达,每个人都在。本句主语是Everybody,表单数,根据主谓一致原则,谓语动词也要用单数。故选B。

9. B【解析】考查主谓一致。句意:我们城市的志愿者人数是2000,其中60%是老师和学生。根据语法知识“the number of +名词复数”作主语时,谓语动词用单数;表示整体中的一部分作主语时,谓语动词用复数。故选B。

命题点五 祈使句

1. D  2. B   3. D   4. A    5. A

命题点六 反意疑问句

1. B【解析】 考查反意疑问句。句意“你的学校附近有一个漂亮的公园,?”“是呀。我经常去那里散步。”根据反意疑问句“前肯后否”的特点,排除A、C;又结合前半句的is可知此处用isn't。故选B。

2. A【解析】考查反意疑问句。句意:大卫从来不和他的同学们打架,?never表示否定含义,故反问部分用肯定语气;又根据前文谓语动词“fights”可知用助动词does,故选A。

3. D【解析】考查反意疑问句。句意:他几乎不能保持清醒因为他太累了,?反意疑问句应根据主句变,而不是原因状语从句部分,又因主句部分含有“hardly”,表示否定意义,谓语中出现了情态动词can,因此应用“can he”反问。故选D。

命题点七倒装句

1. A【解析】考查倒装句。句意“我认为你现在很不同。”“当然,随着时间的改变我也改变了。”根据答语Of course可知这里要用肯定形式的倒装,强调我也在变化,用“so+助动词+主语”结构。故选A。

复合句

命题点一 宾语从句

3. 语序  4. 三者混合1. 引导词 2. 时态

■ 引导词

1. (2018天津)—Could you tell me ________ you'll go to Paris?

—Next month.

A. why B. where C. when D. how

2. (2018南京)—Are you going camping this afternoon?

—A typhoon is coming. I'm not sure ________ the road to the mountains will be closed.

A. which  B. what  C. whether  D. why

3. (2018安徽)—Look at the stone bridge! Do you know

________it was built?

—In the 1860s. It is quite old.

A. when  B. how  C. where  D. why

4. (2018曲靖)When you set out on your new journey, you shouldn't forget  ________ you came from.

A. where    B. what  C. when   D. if

5. (2018绥化)I don't know ________ he will come or not this afternoon.

A. if  B. when   C. whether

■ 引导词、语序与时态混合

6. (2018北京)—Can you tell me ________?

—He lives in Shanghai.

A. where Mark lives  

B. where does Mark live

C. where Mark lived  

D. where did Mark live

7. (2018重庆A卷)—Do you know________?

—Let me see. I remember it was on March 18th.

A. why did they move here  

B. why they moved here

C. when did they move here  

D. when they moved here

8. (2018河北)I'm planning a trip to the beach tomorrow, but still can't decide ________.

A. where I'm going  

B. how  I'm going

C. why I'm planning  

D. when I'm planning

9. (2018河南)—What did Tom say to you just now, John?

—He asked ________.

A. why I am so happy today  

B. what will I do for the weekend

C. who did I play football with after school  

D. if I could go to the movie with him tonight

10. (2018广东)—I wonder ________.

—It will fall on a Saturday.

A. how will National Day fall on this year

B. how National Day will fall on this year

C. what day will National Day fall on this year

D. what day National Day will fall on this year

11. (2018武汉)—What did the teacher say to you?

—He asked me ________.

A. why I look unhappy then  

B. when did I go home last night

C. how could I solve the problem  

D. if I had got everything ready

12. (2018南宁)—Could you please tell me ________?

—At 8:00 pm.

A. when will the train leave  

B. when the train will leave

C. where the train will go  

D. where will the train go

( )13. (2018兰州)What a lovely toy race car! Could you

please tell me ________?

A. why did you get it  

B. when will you get it

C. where you got it  

D. how will you get it

14. (2018成都)—Could you tell me________?

—My life is not what it used to be.

A. what you think of yourself

B. how you like your present life

C. what your life is like after you became famous

15. (2018哈尔滨)—Look at the man in blue! Do you

know________?

—Oh,  he is a policeman.

A. what does he do  

B. what he does  

C. how he does

16. (2018呼和浩特)There are so many foggy days recently. We all wonder ________.

A. how is the air polluted

B. why the air is seriously polluted

C. what can we do to prevent  that bad weather

D. what are the real reasons

17. (2018连云港)—What did Max just say to you?

—He asked me ________.

A. if I would like to go skating  

B. when did I buy this CD

C. where I will spend the weekend  

D. that I had a good time

( )18. (2018青岛)—Excuse me. Could you tell me ________

about the local history and culture?

—Of course. You can check it on this computer.

A. how can I get the information    

B. what information did I get

C. where I can get the information  

D. that I got the information

命题点二 定语从句

关系词的判断:

①that作主语、宾语,先行词是人或物。

②which作主语、宾语,先行词是物。

③who作主语、宾语/whom作宾语,先行词是人。

④whose作定语,先行词是人或物。

⑤只能使用that的特殊情况。

1. (2018河南)Theaters may have a brighter future if they can provide a movie experience ________ people cannot get at home.

A. thatB. who C. whom D. what

2. (2018广东)Great changes have taken place in our city in the past ten years. Everything ________ comes into sight is so new to me.

A. that  B. which  C. who  D. whom

3. (2018南宁)I don't like the people ________ don't help others when they are in trouble.

A. who  B. which  C. whose  D. what

4. (2018兰州)This is one of the most interesting cities ________ I have ever visited.

A. who  B. that  C. which  D. where

5. (2018青海)QQ is a tool ________ is mainly used for people to talk to others online.

A. which  B. who   C. where

6. (2018呼和浩特)Being blind is something ________ most people can't imagine.

A. 不填  B. what  C. who  D. which

7. (2018临沂)Sweet wormwood(青蒿) is a common plant in China. Tu Youyou is the woman________ used the plant's special power to save millions of lives.

A. which  B. who  C. whose  D. /

8. (2018滨州)—Which song do you like better, Maria?

—I prefer the song Manual of Youth ________ is sung by TFBOYS.

A. which  B. who  C. whom  D. where

9. (2018天水)My grandparents still live in that old village ________ the local government has decided to keep.

A. which  B. where  C. when  D. what

10. (2018十堰)Shiyan is one of the best places ________ people would like to visit.

A. that  B. which  C. where  D. who

11. (2018玉林)—What kind of TV show do you prefer?

—I like the ones ________ make me laugh.

A. who   B. whom  C. that  D. what

12. (2018绵阳)I prefer movies ________  me something to think about.

A. which gives  B. that gives  

C. that give  D. who give

专项训练十五 复合句

命题点一 宾语从句

1. C【解析】考查宾语从句的引导词。句意“你能告诉我你将去巴黎吗?”“下个月。”根据答语“Next month”可知问的是时间,故选C。

2. C【解析】考查宾语从句的引导词。句意“今天下午你去野营吗?”“台风就要来了。我不确定到山里的路会关闭。”由“not sure”可知不确定是否道路会关闭。故选C。

3. A【解析】考查宾语从句的引导词。句意“看这座石头桥!你知道它是建立的吗?”“在19世纪60年代,它非常古老。”根据答语“In the 1860s.”可知,上句是询问时间。故选A。

4. A【解析】考查宾语从句的引导词。句意:当你开始一段新的旅程,你不应该忘记你来自。根据语境可知此处表示地点,用where,故选A。

5. C【解析】考查宾语从句的引导词。句意:我想要知道他今天下午回来。本题考查whether...or not表示“是否”,故选C。

6. A【解析】考查宾语从句的用法。句意“你能告诉我?”“他住在上海。”宾语从句用陈述句语序,所以排除B、D项,分析答语可知用一般现在时,故选A。

7. D【解析】考查宾语从句的引导词及语序。句意“你知道吗?”“让我想想。我记得是在3月18日。”宾语从句应使用陈述句语序,排除A、C项;根据答语可知询问时间,故选D。8. B【解析】考查宾语从句的用法。句意:我正在计划明天的沙滩旅行,但是一直决定不了。分析前句给出了旅游的时间和地点并结合选项可知缺少此次旅游的方式,故选B。

9. D【解析】考查宾语从句。句意“约翰,刚才汤姆对你说了什么?”“他问。” 宾语从句用陈述句语序,故排除B、C项。主句是一般过去时,从句应使用过去的某种时态。故选D。

10. D【解析】考查宾语从句。句意“我想知道。”“它将会在一个星期六。”宾语从句应用陈述句语序,先排除A、C项;根据后面的答语推测询问具体在哪天。故选D。

11. D【解析】考查宾语从句。句意“你的老师给你说什么了?”“他问我。”宾语从句中应用陈述句语序,故排除B、C两项。宾语从句中的主句为一般过去时,从句也应为过去的某种时态,故选D。

12. B【解析】考查宾语从句。句意“请你告诉我?”“下午8点钟。”宾语从句用陈述句语序,排除A、D,根据答语可知是询问时间,故选B。

13. C【解析】考查宾语从句。句意:多么可爱的玩具赛车啊!你能告诉我?宾语从句要用陈述句语序。故选C。

14. C【解析】考查宾语从句。句意“你能告诉我?”“我的生活跟过去不一样了。”根据答语“我的生活跟过去不一样了”可知问句应询问过去和现在两种生活的不同。故选C。

15. B【解析】考查宾语从句的引导词和语序。句意“看那个穿蓝色衣服的男士,你知道?”“哦,他是一位警察。”宾语从句要用陈述句语序,排除A;再结合回答可知询问职业。应用what。故选B。

16. B【解析】考查宾语从句的引导词及语序。句意:最近这些天都多雾。我们都想知道。宾语从句语序应为陈述句语序,再结合句意可知是表达“想知道为什么空气受到了严重污染”。故选B。

17. A【解析】考查宾语从句。句意“刚才麦克斯跟你说了什么?”“他问我。”宾语从句使用陈述句语序,故排除B项。从句中的时态要与主句保持一致,主句是一般过去时,从句中也应使用过去某种时态,故排除C项。根据语境可知从句应是问句形式,故选A。

18. C【解析】考查宾语从句。句意“打扰了。你能告诉我关于本地历史和文化吗?”“当然了。你可以在这个电脑上查查。”宾语从句为陈述句语序,故排除A、B两项;又根据答语可知选C。

命题点二 定语从句

1. A【解析】考查定语从句的关系词。句意:如果剧院可以给人们提供在家里得不到的观影体验,或许他们会有更好的未来。先行词为a movie experience,指“物”,关系代词用which或that。故选A。

2. A【解析】考查定语从句的关系词。句意:在过去的10年里,我们的城市发生了很大的变化。映入眼帘的一切对于我都是新的。 先行词是不定代词Everything,关系代词只能用that。故选A。

3. A【解析】考查定语从句。句意:我不喜欢那些当人处于困境时不帮助他人的人。修饰先行词people,且在从句中作主语,用who引导,故选A。

4. B【解析】考查定语从句。句意:这是我参观过的最有趣的城市之一。先行词为物,排除A、D 项;因为前面有最高级修饰所以只能用that。故选B。

5. A【解析】考查定语从句。句意:QQ是一种主要被人们用于和其他人在线交谈的工具。先行词是tool,关系代词用which。故选A。

6. A【解析】考查定语从句的关系词。句意:看不见是大多数人无法想象的。先行词是不定代词something,应用that引导,又因其在从句中作宾语,可省略。故选A。

7. B【解析】考查定语从句。句意:在中国,青蒿是一种普通的植物。屠呦呦是使用这种植物的特殊功效来拯救数以百万计人生命的那位女士。分析句子结构可知,第二句是定语从句,缺少关系词作从句的主语。根据空格前先行词“the woman”可知选B。

8. A【解析】考查定语从句关系词的用法。句意“玛丽亚,你比较喜欢哪首歌?”“我更喜欢TFBOYS唱的《青春修炼手册》。”先行词是Manual of Youth,指物,且在从句中作主语,故选A。

9. A【解析】考查定语从句的关系词。句意:我的祖父母依然居住在那个当地政府已经决定把它留下来的古老的村庄里。先行词为village,且从句中keep后缺少宾语,故空格处需要有关系代词指物,故用which。故选A。

10. A【解析】考查定语从句的关系词。句意:十堰是人们想要游览的最好的地方之一。先行词被形容词最高级修饰时要用that,故选A。

11. C【解析】考查定语从句的关系词。句意“你更喜欢哪种电视节目?”“我喜欢让我笑的节目。”句子中的先行词为the ones, 引导定语从句要用关系代词that。故选C。

12. C【解析】考查定语从句的用法。句意:我比较喜欢引人深思的电影。先行词为movies,故关系代词应为that或which,所以排除D;先行词movies为复数形式,所以从句中后面的谓语动词也应用复数形式,故选C。

情景交际

命题点一 情景交际

1. (2018上海)—Excuse me, where is the Moonlight Hotel?

—________. I'm a stranger myself.

A. Sorry, I don't know

B. No, I don't think so

C. It doesn't matter  

D. Thank you all the same

2. (2018上海)—The Art Festival is coming. We're going to watch the playTwelfth Night.

—________.

A. That's all right  

B. Never mind

C. You're welcome  

D. Enjoy your time

3. (2018天津)—I tried to pass the driving test, but I failed.

—________. Good luck to you next time.

A. That's great  B. It's interesting

C. That's a pity  D. Glad to hear that

4. (2018天津)—Hi, Diana, how was your summer holiday?

—________!I enjoyed myself in the sea very much.

A. Good idea  B. Wait a minute

C. That's too bad  D. Pretty good

5. (2018重庆A卷)—I'm sorry. I broke your tea cup.

—________. I have another one at home.

A. It doesn't matter  B. You'd better not

C. My pleasure  D. It's too bad

6. (2018重庆A卷)—Mrs. Black, I'm afraid that I'll fail the exam.

—________, dear! Take it easy. I'm sure you'll pass it.

A. Sorry to hear that  B. Come on  

C. All right  D. Good job

7. (2018重庆B卷)—Maybe you can catch the last bus.

—________. If not, I'll have to walk home.

A. Good jobB. Just so­so C. Not at all D. I hope so

8. (2018重庆B卷)—I'm feeling terrible! I have a bad cold.

—________. You'd better see a doctor at once.

A. I'm afraid not  

B. Sorry to hear that

C. Sounds great  

D. You are right

9. (2018安徽)—Nice to meet you, Mr. Green. I'm Sandy and this is Brad, Ken and Emily.

—________.

A. See you later  

B. You're welcome

C. Pleased to meet you all  

D. You have a point there

10. (2018安徽)—I think it takes a lot of practice to play the violin well.

—________. Practice makes perfect.

A. No way  B. My pleasure  

C. I'm afraid not  D. That's true

11. (2018广东)—________!Something is falling down from the tall building.

—Dear me! It's too dangerous.

A. Look out  B. Help yourself  

C. What a pity  D. Shut up

12. (2018南京)(on the mobile phone)

—Where are you? I can't see you here at the theatre.

—________. I'm just one block away.

A. Good idea  

B. My pleasure  

C. I'm coming  

D. Nice talking to you

13. (2018南京)—Reading is a good way to pass the time on the plane.

—________. I never go travelling without a book.

A. You are joking  

B. That's true  

C. I don't think so  

D. It sounds like fun

14. (2018武汉)—Would you like to play basketball with us this afternoon?

—________, but my mother is ill.

A. I don't care  

B. It's very nice of you

C. Of course not  

D. My pleasure

15. (2018武汉)—I had a pleasant winter vacation with my family in the north.

—________

A. Oh, that's nice of you.  

B. Enjoy yourself!

C. Well done!  

D. Glad to hear that.

16. (2018呼和浩特)—I came first in the long jump.

—________. I'm so proud of you.

A. Good luck  

B. Have fun

C. Well done  

D. You're joking

17. (2018黄冈)—Our head teacher is responsible for his work. He spends most of his time with us.

—________ He always communicates with our parents in his free time.

A. I hope so!  B. What?

C. That's for sure.  D. Why?

18. (2018苏州)—I'd like to choose yellow as the colour of our bedroom.

—________. The colour brings me a warm and comfortable feeling.

A. No way  B. Sounds great

C. In your dreams  D. I can't decide

19. (2018镇江)—I'm going to Disneyland in Shanghai next month.

—________. There are many wonderful things to see and to do there.

A. That's all right  

B. Have a good time

C. Good luck  

D. I hope so

20. (2018盐城)—Thank you very much for giving me some advice on how to deal with stress.

—________.

A. That's true  

B. Don't mention it

C. OK, I'll try  

D. I don't think so

21. (2018连云港)—What about going to Shanghai Disneyland Park next month,Harry?

—________!We'll have a lot of fun there.

A. Good luck  

B. Never mind

C. Sounds great  

D. Certainly not

22. (2018漳州)—Would you like to join us in the card games?

—________, for I have something important to do.

A. I will   B. I'd love to  C. I'm afraid not

23. (2018泰安)—Let's go for a swim on Saturday, Jack.

—Oh, ________ I have to work on a science report.

A.what a pity!  B.with pleasure.

C.go ahead.  D.how come?

24. (2018十堰)—Shall we go to visit our teachers after this exam?

—________.

A. Sounds great  B. You're welcome

C. It serves you right  D. Never mind

25. (2018温州)—Mum, I don't have anybody to play with. Can I have a pet?

—________ Our apartment is too small.

A. Why not?  B. I hope so.  

C. Anything else?  D. I'm afraid not.

26. (2018齐齐哈尔)—James, would you mind if I use your dictionary?

—________.

A. Yes, please  B. No, you'd better not

C. Of course not, go ahead

27. (2018安顺)—Will you please take a message for the head­teacher?

—________.

A. It doesn't matter  

B. Sure. I'll be glad to

C. Yes, I'll take  

D. I can help you

28. (2018十堰)—Hello! May I speak to Mary, please?

—________.

A. I don't think so  

B. I am Mary

C. Hurry up, please  

D. This is Mary speaking

命题点二 图识标志

1. (2018天水)Which sign means“No touching”?

2. (2018锦州)Which picture is for the Olympic Games of 2018?

情景交际和图识标志答案:

命题点一 情景交际

1. A   2. D   3. C   4. D   5. A   6. B   7. D   8. B   9. C    10. D   11. A       12. C   13. B   14. B    15. D  16. C   17. C   18. B  19. B   20. B   21. C 22. C

23. A   24. A   25. D   26. C  27. B    

28. D【解析】在英语中,打电话时,回答用“This is...”表示“我是……”。根据问句可知是在打电话,故选D。

命题点二 图识标志

1. D

2. C

辽宁再下减负令:不得组织笔试、免试或任何变相形式的考试、考核,确保义务教育免试就近入学政策全覆盖!

声明:本公众号所有文章均由壮壮爸爸编辑整理,部分资料来源网络,版权归原作者所有。转载请申请授权并标明准确出!否则,本公众号将使用媒体监督和法律诉讼的手段,追究一切侵权责任!

(责任编辑:admin)
织梦二维码生成器
顶一下
(0)
0%
踩一下
(0)
0%
------分隔线----------------------------
发表评论
请自觉遵守互联网相关的政策法规,严禁发布色情、暴力、反动的言论。
评价:
表情:
用户名: 验证码:点击我更换图片